Nieuws - Artikel - Vitamine D

Vitamine D is dit jaar uitgeroepen tot Vitamine van het Jaar en dat is niet voor niets. Het is een belangrijke vitamine waarvan, voor veel mensen, extra inname wordt aangeraden.

Je lichaam maakt door de invloed van zonlicht zelf vitamine D aan. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Daarnaast krijg je in mindere mate vitamine D binnen door voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Bij te weinig blootstelling aan zonlicht is het nodig om extra vitamine D te nemen. Ook wanneer je een donkere of getinte huid hebt wordt het aangeraden om extra vitamine D in te nemen. Een getinte huid maakt bij blootstelling aan zonlicht namelijk minder snel vitamine D aan dan een lichtere huid.

Waar is Vitamine D goed voor?

Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen en voor het behoud van sterke botten en tanden. Deze belangrijke vitamine ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Ook is Vitamine D goed voor de werking van de spieren en speelt het een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.  Vitamine D bevordert de opname van calcium. Een erg belangrijke vitamine dus, die vitamine D.

Heb ik extra Vitamine D nodig?

Bepaalde groepen mensen worden, ook in de zomermaanden, door de Gezondheidsraad aangeraden om extra Vitamine D in te nemen:

Kinderen van 0 tot 4 jaar - 10 mcg per dag
Zwangere vrouwen - 10 mcg per dag
Vrouwen vanaf 50 jaar - 10 mcg per dag
Mannen en vrouwen vanaf 70 jaar - 20 mcg per dag
Mensen met een getinte of donkere huid
of die niet voldoende buiten komen - 10 mcg

De veilige bovengrens is bij volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar vastgesteld op 100 mcg per dag.

Behoor jij tot één van bovenstaande groepen? Dan kan een Vitamine D supplement ondersteuning bieden. Vitamine D3 is de lichaamseigen vorm van vitamine D en deze is beter opneembaar dan vitamine D2. Unipharma Vitamine D3 bevat 25 mcg D3 per tablet.